« Volvo build diary

El


Kolla även under Uppdateringar  där en del finns beskrivet. Also check under Updates  were some jobs are described.

Modifierat kopplingsschema / Modified wiring diagram  
Kopplingsschema larm / Wiring diagram alarm 
Kopplingsschema radio / Wiring diagram radio 
Kopplingsschema Varningsblinkers / Wiring diagram hazard 


Datum 2016 Aug 03

Solenoiden gjorde inte sitt jobb, varken att dra fram drevet eller dra det tillbaka. Var därför till Biltema och handlade en ny, fick borra ur gängorna ur flänsen och skaffa lite längre bultar.

 

Datum 2016 Mar 18

Monterat bromsljuset. Gjort en ny panel för extra knappar och uttag, bla varningsblinker och en tryckknapp för baklucksöppning (eventuellt). Gjort rena och putsat upp lite knappar samt bytt ut högerblinkers samt nya glas till båda blinkersglasen fram.

             

Datum 2016 Mar 05

Har förberett för högt tredje bromsljus, måste göra dragningen klar innan jag monterar innertaket. Beställde bromsljuset från Kina via Ebay, det kostade hela 45 kr inklusive frakt, men man kan få vänta upp till en månad på leverans. Samma ljus i Sverige kostar ca 200 kr plus frakt.
Hittade låsmotorer för centrallås för 35 kr/st så jag beställde 2 och har dragit ut kablar från utgången på larmenheten som förberedelse, drog även till bakdörren men där avvaktar jag eftersom det låset manövreras endast med nyckel och då krävs lite mer ombyggnad för att få till någon sorts hävarm kopplad till stången mellan låscylinder och låskista.

   

Datum 2016 Feb 23

Har monterat sidoblinkers, inte lika snygga som gamla blinkerslampor men kanske hjälper till lite med synligheten. Gamla bilars blinkerslampor har ju inte mycket att sätta emot dagens bilars LED-ramper. Backspegeln jag satte in har "läslampor" i underkanten, dessa är nu också inkopplade och kan ge lite bländfri belysning för passagerarens ev. läsbehov.

       

Datum 2016 Feb 20

Provmonterat nya bakre högtalare, ett helt annat ljud nu. Installerar också larm och startspärr, mycket trådar att hålla reda på, ska bli spaännande att se om det fungerar. Jag sätter in en temporär lampa som signalanordning, i stället för sirenenen, så slipper man vrålet när jag testar olika funktioner. Har satt in brytare på både fram och bakdörrar. Testat av larmet och allt fungerar, larm för dörröppning, "shock sensor", tändningslås, bromspedal.

           

Datum 2016 Feb 13

Dragit om ledningar till högtalarna eftersom jag naturligtvis fick höger till vänster när jag testade att ändra balansen. Monterat in en säkerhetsbrytare, kan fungera som "dold brytare" också. Hade ingen grov svart kabel så det fick bli en bit röd från brytaren till jord, drog kabeln till samma bult som jordflätan från motorn. Kopplade in ett relä för hel/halvljus så att all ström inte behöver gå över ljuskontakten.

   

Datum 2016 Feb 12

Kopplat in radion och dragit ledningar till bakre högtalare genom tröskellådan. Testade att använda de gamla dörrhögtalarna som bakre högtalare, men den ena är helt värdelös. Duetten är inte särskilt vänlig mot ryggen när man ska ligga och "mekka" under instrumentbrädan, stolsfästena är otäckt skarpa i hörnen.

   

Datum 2016 Feb 08

ändrat ytterligare en gång på generatorfästet för att få lite bättre avstånd till grenröret, har också modifierat värmeskölden så att den skyddar elektroniken bättre. Förberett montage av högtalarna genom att fylla ut hålet på höger sida till samma dimension som på vänstersidan.

       

Datum 2016 Feb 07

Tog fram kapen och gjorde hål för lite modernare radio (har dock sparat urkapet och luckan ifall jag skulle få för mig att ha originalstuk), lödde på lite kablar för ström och högtalare så nu är det bara att koppla in. Passade på att dra en extra kabel från cigarettändaruttaget till ett extra uttag som jag tänker sätta i bagaget bredvid extravärmaren.

     

Datum 2016 Jan 12

Plockade loss en stor oljeindränkt klump till startmotor, gjorde rent, plockade isär, gjorde mera rent invändigt, lödde in nya kol, målade delarna monterade ihop och provstartade. Allt fungerar OK!

           

Datum 2016 Jan 02

Fixade till den avbrutna rattkåpan med lite förstärkningar av aluminiumplåt. Tillverkade ett nytt stabilare generatorfäste i stället för det provisoriska jag gjorde tidigare. Nya fläktremmar hemkommna, nu med längd 889 mm för att passa nya generatorfästet och växelströmsgeneratorn. Upptäckte då att det saknades en bit av remskivan, kollar man på slitaget har det varit så ett tag. Reklamerade till Biltema, OCH de skickar en ny remskiva!

             

Datum 2015 Oct 04

Jag har haft lite problem med att höger blinkers fungerar lite som den vill, och inte alls ibland. Började rota i det och hittade ett litet råttbo bakom blinkers vänster bak. Grundproblemet var dock dålig jordkontakt i blinkers höger bak.
Spårade upp vilken kabel som gick vart, inklusive kablar till dragkrokskopplingen. Dokumenterade, klippte av, förlängde vissa, hade en lödövning av skarvar och isolerade med dubbla krympslangar så nu verkar allt fungera som det ska.

     

Datum 2015 Sept 22

Laddningslampan började lysa lite svagt så antingen är det laddningsreläet (dyrt) eller generatorn (dyrt), så jag köpte en "universal"generator på Biltema. Det krävde dock tillverkning av nytt generatorfäste, diverse klipp o klistra med svetsen innan det blev rätt, fästet sitter ca 25 mm längre fram i förhållande till remskivan än på originalgeneratorn. Ska tillverka ett nytt fäste vid tillfälle och göra det lite prydligare. Tillverkade också ett värmeskydd av aluminiumplåt, eftersom den nya generatorn är kortare men har större diameter så den hamnar väl nära grenröret.
Skarvade in en ny kabel till oljetryckskontakten eftersom den gamla hade legat mot och skavts sönder.

.

       

Datum 2015 Aug 11

Höger vindrutetorkarmekanism glappade fruktansvärt sä jag borrade ur en bit mässingsstång och borrade ur fästet och stoppade i mässinsstången så att det blev en bussning. Resultatet blev rätt lyckat.

.

 

Datum 2015 Aug 06

Fläkten mm. var ordentligt åtgågna av läckt bromsolja. Jag demonterade och plockade isär fläkten och värmeaggregatet, stålborstade och slipade samt grundmålade. Passade också på att spola igenom värmebatteriet ordentligt med vatten, det kom ut mycket svart sörja. Jag gjorde samma sak med kylaren också eftrsom jag bytte alla slangar som blivit rätt hårda med åren. Målade upp både kylare och flält när jag ändå var i farten.
Jag bytte ut den gamla tändspolen mot en av dagens standard, klippte loss den gamla från tändningslåset och förlängde kabeln, svetade ihop en hållare för den nya spolen så den kan monteras på samma sätt som den gamla förutom att pluskabeln dras fram till toppen av spolen.

.

               

Datum 2015 Aug 03

Signalhornen var i ett sorgligt skick, bara det ena fungerade hjälpligt. Ett par nya från Mekonomen låter nu ljudligt. Jag fixade nya delar i tändsystemet också, först plockade jag isär fördelaren, gjorde rent och smorde upp, bytte kondensator, fördelarlock, brytare och tändkablar. Däremot var jag inte nöjd med passformen på den nya rotorn så den gamla får sitta kvar.

.

   

Datum 2015 Jul 29

Började lite lätt med att byta ut säkringsdosan och byta ut det trasiga reläet för dimljusen, de bör kunna fungera som varselljus istället. Tillverkade en lite extra panel med strömbrytare för varselljusen (kopplade så över reläet att de släcks när parkeringsljuset sätts på), samt ett cigarettändaruttag så man kan koppla in en GPS vid behov. Platsen för cigarettändaren är tagen av en strömbrytare för den extra värmefläkten i bagageutrymmet. Lyckades hitta ett nytt (begagnat) relä för helljussignalen på Bildelsbasen, så nu fungerar även det. Det nya batteriet från Biltema behövde lite förlängda fästskruvar, passade också på att ersätta den dåliga jordflätan med en ny jordkabel.

.

           

 « Volvo build diary